Het was enkele weken wachten tot de bestelling van het atelier in Tokyo aangekomen was in Nederland. In deze bestelling zaten de zwarte banden voor de vier verse shodans van de ASD. Jacqueline, Marc, Thijs en Bjorn hadden eind september het zwarte band examen gedaan en succesvol afgerond. Ook David heeft overigens examen gedaan maar hij heeft de band van zijn vader overgedragen gekregen en deze was hem al omgeknoopt zoals we in het vorige bericht hadden verteld.

Traditioneel, in Delft, worden de zwarte banden omgeknoopt door je leraren en vandaag was het dus de beurt aan Jacqueline, Marc, Thijs en Bjorn. Na de eerste les kwam iedereen in een cirkel bij elkaar en werden de shodans een voor een naar voren geroepen. De witte banden werden afgedaan en vervangen door de zwarte waarna deze nog eens stevig werden aangetrokken door de beide sensei Charles en Jan.

Nogmaals gefeliciteerd! Nu de hakama (traditionele broekrok die gedragen mag worden door aikidoka’s met een zwarte band) aan en trots de mat weer op, want er is nog zoveel te leren!