“Jaren geleden is er een foto gevonden van een man in een Gi en Hakema met daaronder het woord Aikido en de datum 1959”, zo opende de voorzitter van Aikido Nederland, Wilco Vriesman, het afgelopen weekend met stages, demonstraties en gezelligheid.

Er was een mooi programma samengesteld met nationale en internationale sensei met als zeer speciale gast de Dojo-cho, Mitsuteru Ueshiba! Met honderden aikidoka’s uit binnen- en buitenland beloofde het een mooi weekend te worden.

Natuurlijk waren we hier als ASD bij aanwezig. Met een groep van bijna 20 man zijn we naar Almere afgereisd voor het bijwonen van de stages, om te kijken naar sensei, voor gezelligheid en niet op de laatste plaats het verzorgen van een demonstratie.

Gedurende 3 dagen kwamen er 10 verschillende meesters van het aikido stages verzorgen. Iedereen had hierbij zijn of haar eigen hoogtepunten. Zo heb ik vaak Ezra sensei (7de dan) , Tissier sensei (8ste dan) en natuurlijk de Dojo-cho, langs horen komen in de gesprekken voor en na de stages. Maar het programma was erg divers en uitgebreid dus er was genoeg om over te praten.

Op de laatste dag was er een 2 uur durende Embukai, ofwel een presentatie/demonstratie. Dat klinkt lang maar in blokjes van 5 minuten werden buitenlandse delegaties en alle onderdelen van Aikido Nederland gepresenteerd. Onderdeel van Aikido Nederland zijn onder andere de “talenten ontwikkeling (jeugd)” en sporters met een beperking, waar extra bij werd stilgestaan. Tijdens twee van de demonstraties kwamen nog ASD-ers in actie, eerst Sandra als uke bij de sporters met een beperking en later nog Marloes die Uke was bij Ruud van Ginkel sensei. Beide erg mooie presentaties! De totale embukai gaf een zeer mooi beeld van de diversiteit van stijlen en het ontzettend hoge niveau van Aikido dat er in Nederland wordt beoefend!

De Yondan-vrouwen van Aikikai Doushi hebben tijdens deze Embukai een hele mooie demonstratie neergezet. Wij vonden het zelf natuurlijk bijna de mooiste die er was… Bijna? Natuurlijk bijna want de Embukai werd afgesloten door de eregast van het weekend, Dojo-cho met een zeer indrukwekkende presentatie.

Het weekend is inmiddels afgelopen en iedereen is weer thuis met een hoofd vol ervaringen en nieuwe idee├źn.

Als eerste willen we de Yondan-vrouwen feliciteeren met een zeer geslaagde demonstratie. Alle andere mensen bedankt voor de organisatie en de gezelligheid!